بازی پازل – انواع پازل – اسباب بازی پازل فکری – تاریخچه و فواید پازل

بازی پازل - انواع پازل - اسباب بازی پازل فکری - تاریخچه و فواید پازل

بازی پازل

بازی پازل ، یک چیستان یا اسباب بازی است که نبوغ یا دانش یک فرد را مورد آزمایش قرار می دهد. در یک پازل انتظار می رود که فرد، قطعات را به روشی منطقی کنار هم قرار دهد تا به راه حل صحیح یا سرگرم کننده دست یابد.

انواع مختلفی از پازل وجود دارد از قبیل پازل متقاطع، پازل جستجوی کلمات، پازل اعداد، پازل رابطه ای، پازل منطقی.

پازل ها غالباً خلق شده اند که به نوعی سرگرمی ایجاد نمایند.

اما آنها همچنین می توانند از مسائل ریاضی یا منطقی بوجود آمده باشند.

در چنین مواردی ممکن است راه حل آنها سهم قابل توجهی در تحقیقات ریاضی داشته باشد.

راه حل پازل ها اغلب نیاز به شناخت الگوها و پیروی از نوع خاصی از مرتب سازی دارد.

افرادی که از سطح بالایی از استدلال استقرایی برخوردارند بهتر از دیگران در حل چنین معماهایی هستند.

 

تاریخچه بازی پازل

تاریخچه بازی پازل‌ جیگسا (jigsaw Puzzle ) به سال‌های ۱۷۶۰ بازمی‌گردد که افرادی در اروپا با ساختن نقشه، پیاده کردن آن روی چوب و بریدن آن با اره مویی، آن را به قسمت‌های کوچک تقسیم می‌کردند.

جان اسپیلسبری حکاک و نقشه ساز، با اختراع اولین پازل در سال ۱۷۶۷ شناخته می شود.

پازل جدا شده، همواره یکی از مهم ترین اسباب بازی فکری و آموزشی بوده است و دانش آموزان در آمریکا هنوز هم جغرافی و مکان کشورها و ایالت‌های مختلف را بر روی نقشه یاد می‌گیرند. البته اگر مخترعان پازل از قرن هجدهم به امروز سفر  کنند و تغییراتی که طی این ۲۵۰ سال در ساختار پازل‌ ها روی داده است را ببینند، قطع شگفت‌زده خواهند شد.

ابتدا پازل فقط به صورت ورقی ساخته می شد، اما در سالهای اخیر پازل ها از حالت ۲ بعدی فراتر رفته و امروزه پازل های ۳ بعدی و ۴ بعدی نیز موجود می باشد. تکه های پازل معمولا به صورت چهار ضلعی هایی می باشد که در هر ضلع می تواند دارای برآمدگی یا فرورفتگی با شکل خاص ( معمولا دایره ) باشد. با چنین ساختاری وقتی تکه ها در کنار هم قرار می گیرند در یکدیگر قفل می شوند تا جایی که با کشیدن یا بلند کردن یک تکه ممکن است چندین تکه ی متصل به آن نیز حرکت کنند.

 

اسباب بازی پازل در تاریخ

پازل‌ های کودکانه از وسایل آموزشی به وسایل سرگرمی تبدیل شده‌اند و محتواهای متنوعی را نمایش می‌دهند.

طرح‌هایی مانند حیوانات مختلف، مناظر، موجودات افسانه‌ای و شخصیت‌ها، نقاشی‌ها و بناهای معروف طرح‌هایی است که عمده‌ی محتوای پازل‌ها را به خود اختصاص می‌دهد.

اما تعجب‌ آورترین موضوع برای مخترعان پازل، احتمالا تمایل و علاقه بزرگسالان به حل پازل خواهد بود.

پازل پدیده ای اعتیادآور برای بزرگسالان بود.

 

حل کردن پازل در تاریخ

البته حل کردن پازل‌ در آن دوران چالش سختی بود چرا که قطعات دقیقا از روی خطوط مرز رنگ‌ ها برش داده می‌ شدند و به سختی می‌ شد دو قطعه را از روی رنگ مشترک تشخیص داد. مثلا جایی که سقف شیروانی به آسمان برخورد می‌کرد، برش دقیقا از روی مرز خاکستری سقف و آبی زده می‌شد و تشخیص اینکه دو قطعه باید کنار هم قرار بگیرند بسیار سخت بود و گاهی یک اشتباه باعث میشد کاری که تمام یک بعد از ظهر زمان صرفش شده بود خراب شود. علاوه بر این پازل‌ بزرگسالان برخلاف پازل کودکان، هیچ راهنما و نشانه‌ای روی جعبه‌ اش حک نشده بود و گاهی اگر طرح آن گنگ و مبهم بود، تا قرار دادن قسمت آخر، طرح آن مشخص نمیشد.

 

نحوه ساخت پازل در تاریخ

پازل‌ در آن زمان چون روی چوب حک شده و باید همانطور برش می‌خوردند، وسایلی گران بودند‌.

قشر مرفه از این سرگرمی استقبال می کردند.

اینطور به نظر می‌رسید که پازل‌ ها با سرگرم کردن افراد در لحظاتی که درگیر دغدغه‌ها و مشکلاتشان بودند، و القای حس موفقیتی که با حل کردن پازل به دست می‌آمد، رکوردی را در حال جابجا کردن بودند. حل کردن یک پازل احساس انجام یک کار مهم را به افراد منتقل می‌کرد. بسیاری از معمارها؛ تعمیرکارها و افرادی که در صنایع دستی ماهر بودند، اقدام به بریدن و ساختن پازل در خانه‌هایشان کردند تا آن‌ها را بفروشند یا کرایه دهند. در طول دهه ۱۹۳۰ که علاقه و استقبال نسبت به پازل‌ افزایش یافته بود، برخی داروخانه‌ها و دیگر خرده‌فروشی‌ها به محصولاتشان کرایه دادن پازل را نیز اضافه کردند.

 

پیشرفت پازل در تاریخ

پیشرفت مهم دیگری که در این زمینه اتفاق افتاد، معرفی و عرضه‌ی پازل‌های مقوایی بود.

تولید انبوه و مقواهای نه چندان گران قیمت به تولیدکنندگان اجازه داد که قیمت‌ها را در حد قابل توجهی کاهش دهند.

در اواسط ۱۹۳۲ یک مجله مختص تبلیغات پازل‌ها وجود داشت.

خرده فروشان یک پازل رایگان را در ازای خرید مسواک یا چراغ قوه یا محصولات دیگر به مشتریان آفر می‌دادند.

این سرگرمی از گذشته تا به امروز داستان‌های زیادی را پشت سر گذاشته است و کماکان یکی از محبوب‌ ترین بازی‌ ها بین افراد است.

برای مطالعه بیشتر در مورد تاریخچه اسباب بازی ها میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

اسباب بازی کودک و تاریخچه اسباب بازی

 

اهمیت بازی پازل

اهمیت بازی پازل به خاطر تاثیری است که بر ابعاد مختلف هوش و توانایی های ذهنی کودک و همچنین سایر گروه های سنی دارد. پازل از تصویرهای دو یا چهار قطعه ای برای کودکان نوپا دارد تا عکس های پیچیده تری که بیست و چهار یا سی و شش قطعه را در بر می گیرد. البته بازی پازل محدوده سنی ندارد و برای نوجوانان، جوانان و بزرگسالان پازل های هزار، دوهزار، پنج هزار و بیشتر نیز در بازار وجود دارد. همچنین پازلهای سه بعدی و پازل های پیچیده تر.

پازل، یک بازی فکری هیجان انگیز برای کودکان است.

کودکان در دوره نوپایی از بازی با پازل ها و مکعب های پازلی لذت می برند.

ویژگی اصلی پازل ها این است که کودک در ذهنش توانایی تکمیل تصاویر را پیدا می کند.

 

خرید پازل برای کودک

خرید پازل برای کودک
خرید پازل برای کودک

در خرید پازل ها باید به سن و سطح درک و فهم کودک و تناسب پازل با آن توجه داشت.

پازل نباید آن قدر سخت باشد که کودک از حل آن ناتوان شود و احساس شکست و نومیدی کند.

به تعبیری، پازل باید کودک را به مبارزطلبی و تفکر و تأمل وا دارد تا کودک از توانایی های ذهنی و روانی خویش برای حل مسئله استفاده کند. ولی این مبارزه طلبی و زورآزمایی فکری و روانی نباید خیلی ادامه یابد، وگرنه کودک احساس شکست و حقارت می کند و اعتماد به نفس او کاهش می یابد. باید مراقبت نمود تا شکست های کودک در بازی با انواع اسباب بازی ها از سه یا چهار بار بیشتر نشود، زیرا برای رشد شخصیت و سلامت روانی کودک زیان آور است.

همچنین پازل نباید آن قدر ساده و آسان باشد که کودک علاقه اش را از دست بدهد و احساس خستگی کند، بلکه پازل باید کودک را به مبارزه بطلبد و کودک پس از مقداری تلاش و کوشش فکری، بتواند بر آن پیروز شود تا برایش جذاب و شیرین باشد. درجه سختی و آسانی پازل به اندازه پازل یا موضوع آن بستگی دارد که ریز یا درشت و تعداد آن کم و یا زیاد باشد.

 

مهمترین آثار و فواید بازی پازل برای کودکان

بازی ها، معلمان غیر ناطق و نصیحت کنندگان دوست داشتنی و لذت بخشی اند که شادی و آرامش را برایمان به ارمغان می آورند و بهترین خاطرات کودکی ما پازل بازی با دوستان و همفکری با انان بوده است.

با بازیهای مدرن و کامپیوتری امروز بر اهمیت بازی پازل روز به روز اضافه می شود.

تاثیر پازل بر رشد و مهارت کودک در بزرگسالی نمود گسترده دارد.

از فواید پازل کودکان این نکته را همین بس که بدانید از دو سالگی تا هشتاد سالگی همراه فرد است.

 

فواید بازی پازل کودکان

  • از مهمترین آثار فواید پازل برای کودکان این است که اگر تکه ای از پازل نباشد شکل یا خانه ناقص می شود
  • برای درست کردن پازل انواع فرضیه ها را به عنوان راه حل به ذهن میاورد و آنها را آزمایش میکند تا راه چاره اصلی را بیابد
  • پازل بازی کودک ارتباط و اتصال بین اجزای مغز را تقویت می کند تا توانایی حل مسئله را از راه منظقی داشته باشد
  • افزایش دقت و تمرکز در بینایی و حس لامسه کودک
  • تشخیص و آموزش فرم، اندازه، شکل ورنگ
  • پرورش دقت و حافظه توجه و قوه تخیل در کودک
  • تقویت حرکات ظریف و درشت و تطابق چشم و دست
  • پازل کودک به یادگیری مفاهیم حجم و سطح ارتفاع کمک می کند
  • یکی دیگر از فواید بازی پازل برای کودکان بودن ابزار خوبی برای ذهن و مغر است. چیدن پازلها در کنار هم مهارت شناختی را فراخوانی می کند و شرایطی را برای مغز فراهم میکند تا مغز بتواند مسائل زیادی را حل کند
  • گامهایی که برای درست کردن و تکمیل پازل برمیدارید باعث ایجاد هماهنگی و ترکیب توالی عناصر برنامه ریزی منطق استراتژی و مهارت حل مسئله میشود. این مهارتها به فعالیت بیشتر قشر جلوی مغز گردیده
  • توانایی حل مسئله از راه منطقی به کارگیری همزمان دو نیمکره مغز (منطق و خلاقیت را با هم به کار میگیریم)
  • درک مفهوم نظم که به جرات می توان آن را از مهمترین اثرات این بازی دانست
  • از مزایای بازی پازل این است که برای هر مکانی که کودک در آن بازی میکند مناسب میباشد از مهدکودک و خانه بازی گرفته تا مطب دکتر و موسسات اموزشی کودک و منازل و………

 

اهداف تولید پازل

آجر خانه سازی و بلوک بازی کودک از جمله پازلهایی است که جهت سلامتی و ایمنی کودکان در قطعات بزرگ موجود می باشد که مناسب سن تا شش سالگی است. در تولید پازل اهداف متفاوتی وجود داشته است و تاکنون ادامه دارد. برای مثال می توان به تولید پازل هایی دشوار برای گروه های سنی بزرگسال اشاره نمود، پازل هایی با قطعات بسیار زیاد حتی تا “۳۲۰۰۰ قطعه” که عموما می بایست توسط کار تیمی به پایان برسند. چیدن این پازل ها در کنار هم نه تنها باعث ایجاد شادابی و افزایش حس همکاری بین افراد میگردد، بلکه میزان همبستگی میان آن ها را تا حد زیادی افزایش داده و باعث بهبود روابط خواهد شد.

 

فواید پازل از دید روانشناسان

از نظر علم روانشناسی چیدن پازل یکی از روش های موثر در کاهش استرس و افسردگی است.

پازل ها می توانند ساعاتی خوش و البته آموزنده تری را به نسبت مشاهده برنامه های تلویزیونی و بازی های کامپیوتری فراهم آورند و اعضای خانواده یا دوستان را دور هم جمع کند. در مورد کودکان، پازل باعث افزایش دقت بینایی و تقویت حافظه تصویری خواهد شد، که این مهم بعد ها بر کیفیت خواندن و نوشتن آن ها تاثیر گذار است. همچنین تشخیص و یادگیری فرم ها، مقیاس و اندازه اشکال و رنگ ها از دیگر فواید بازی پازل می باشد.

پازل مهمترین ابزارهای آموزشی در مراحل پیش از دبستان و دبستان است که باید آن را در فرم ها و شکل های مختلف تهیه و در اختیار کودک قرار دهیم. پازل ها از وسایل آموزشی بسیار مهم در آموزش و پرورش هستند که معمولا از جنس های مختلف مثل تخته، تخته چندلا فیبر، پلاستیک، فوم، ابر با مقوای ضخیم درست می شوند. با در نظر گرفتن اینکه برای استفاده درچه سنی درست می شود در فرمهای مختلف هم از نظر راحتی و سختی و هم تعداد تکه ها ساخته می شود.

 

ساخت پازل از نظر فرم در اشکال

پازل جورکردنی

مدل های جور کردنی از حداقل دو تکه شروع شده و ممکن است تا چندین هزار تکه درست شود.
هرقدر تعداد تکه ها کمتر و درشت تر باشد برای کودکان کم سن تر مناسب بوده.
و هرقدر تکه ها بیشتر باشد کودکان بزرگتر و حتی بزرگسالان می توانند با آن به بازی و یادگیری بپردازند.

 

پازل جاگذاشتنی

مدل های جا گذاشتنی معمولا به صورتی ساخته می شود که دارای یک صفحه بزرگ و تعدادی تصویر مشخص می باشد. کودک باید تصاویر را در جای مشخص خود در صفحه بزرگ  قرار دهد. به عنوان نمونه می توان به انواع پازل های جا گذاشتنی اشکال هندسی، حیوانات، میوه ها و یا تصاویر دیگر اشاره کرد.

 

پازل ترکیبی

مدل های ترکیبی، دارای هر دو حالت جور کردنی و جا گذاشتنی می باشد.
به این صورت است که دارای صفحه بزرگ برای قرار دادن تصویر و هم چنین تصویری می باشد که در صفحه و در جای مشخص قرار می گیرد.
البته تصویر دارای برش از جاهای مختلف می باشد.

 

 پازل مکعب شکل

مدل های های مکعب شکل از تعدادی مکعب درست می شود.
در ابتدا معمولا ۹،۶،۴  یا بیشتر مکعب به ابعاد مناسب را انتخاب میکنیم.
و آنها را به صورت مربع یا مستطيل در کنار یکدیگر قرار می دهیم.
بعد از قراردادن مکعبها در کنار یکدیگر یک تصویر انتخاب نموده و آنرا روی سطح بالای مکعبها می چسبانیم .
و آن را به صورتی که تکه های تصویر روی مکعب ها قرار بگیرد می بریم.
بعد از این کار سطح های دیگر مکعب را نیز تصاویر دیگری می چسبانیم.
وقتی تمام سطوح مکعب تصویر چسبانیده شد، پازل کامل شده شامل شش تصویر مختلف می شود.

 

انتخاب پازل از نظر سن

این بازی یکی از بازی‌های مورد علاقه کودکان در سن یک تا دو سال است.
وقتی کودک قطعات پازل را درهم جفت می‌کند و یک شکل شگفت انگیز به وجود می‌آورد انگار تمام دنیا را کسب کرده اند.
این پیروزی برایش بیش از هر چیز خوشایند است.
این بازی نه تنها برای کودک لذت بخش است بلکه قدرت تمرکز و تشخیص او را بالا می‌برد.

 

انتخاب بهترین مدل پازل

بهتر است اول مدلهایی انتخاب کنید که قطعات کمتری دارند و به مرور که کودک بازی را یاد گرفت به تعداد قطعات اضافه کنید. به عنوان مثال کودکان دوساله هنگامی که تکه های پازل را در جای صحيح آن قرار می دهند بسیار علاقه دارند درباره حرکتی که انجام داده اند صحبت کنند. و از این کار بسیار لذت می برند. کودکان سه ساله به مدل هایی که تکه های آن حدود سه یا چهار و حتی بیشتر باشد و از جنس چوب ساخته شده باشد علاقه دارند. همانطور که کودک رشد می کند و بزرگ می شود می تواند مدل های مشکل تر و با تکه های بیشتر را درست کند. کودکان دو یا سه ساله به پازل هایی که روی تکه های آن گیره های خاص (knobs) برای گرفتن باشد بسیار علاقه دارند.

کودکان چهار ساله از درست کردن پازل هایی با شخصیت های آشنا و مورد علاقه شان لذت می برند.
آن ها می توانند مدل هایی از دوازده تا هجده و برخی مواقع بیشتر رادرست کنند.

کودکان پنج ساله می توانند پازل هایی از هجده تا سی و پنج تکه و برخی مواقع بیشتر، که دارای تکه های کوچک و یا متوسط باشد را درست کنند.
کودکان پنج ساله از جور کردن  به طور تصادفی و شانسی و جابه جا کردن تکه ها به صورت پشت سرهم، به با فکر بازی کردن و فکر کردن قبل از انجام هر حرکت می رسند.
در واقع این بازی به نوعی یک بازی فکری محسوب می شود.

 

تصاویر و شکل پازل ها

در هنگامی که کودک به مدرسه می رود می تواند پازل هایی از پنجاه تاصد تکه با بیشتر را درست کند. در این مواقع گاهی همه اعضای فامیل دور هم جمع شده و با کمک یکدیگر سعی می کنند تکه های صحیح را در جای مناسب قرار دهند و آن را کامل کنند. پازل های مناسب دارای تصاویر غذاها وسایل نقلیه، میوه ها، حیوانات، مشاغل، انسان های مختلف و هم چنین تصاویری از کتاب های تصویری معروف می باشند. در هنگام بازی، کودکان بهتر است درک کنند که تصاویر مختلف از دایره ها، سه گوش ها، مربع ها و مستطیل های مختلف درست می شوند.

بازی فکری اشکال سازنده به نوعی یک پازل محسوب می شود.

که برای آشنایی کودکان با اشکال هندسی مختلف و درک این موضوع که هر تصویری را می‌توان با ترکیب این اشکال ایجاد کرد به کار می رود.

 

معرفی انواع پازل ها برای کودکان

پیش تر درباره ی انواع پازل توضیحاتی ارائه داده ایم. حالا می خواهیم به شما کمک کنیم تا پازل مناسب فرزند خود را انتخاب کنید. پازل ها انواع زیادی دارند که دشواری آن ها نسبت به یکدیگر بسیار متفاوت است. همچنین برخی فرآیندهای شناختی پیچیده تری نسبت به برخی دیگر می طلبند و در نتیجه مغز باید فرصت بیشتری برای رشد یافته باشد (سن کودک بیشتر باشد).

در این قسمت پازل ها را بر حسب میزان دشواری آن ها مرتب کرده ایم.

کودک شما در هر سطحی که هست، می توانید به مرور سطوح بعدی را در اختیار او قرار دهید.

همچنین اگر پازلی که برای او تهیه کرده اید بیش از حد او را کلافه می کند، از پازل های سطوح پایین تر استفاده کنید. سن مشخصی برای هر نوع پازل ارائه نکرده ایم، زیرا سرعت رشد هر کودک متفاوت از کودک دیگر است.

همچنین آموزش های محیطی ای که هر کودک دریافت کرده، متفاوت از دیگری است.

 

انواع پازل بر حسب میزان دشواری آن

پازل های چوبی چهار قطعه ای درشت

یکی از ساده ترین انواع پازل ها است. پین درشت این محصولات برای کمک به کودکی است که هنوز توانایی های ظریف انگشتان دستش به حد کافی پرورش نیافته است. تعداد کم قطعات به معنی آسانی پازل است. و هر چه قطعات پازل بیشتر شوند، دشواری پازل بیشتر می شود. در این نوع پازل و پازل بعدی، اسباب بازی هایی هستند که به اصطلاح به آنها خوداصلاحگر می گویند و کودک می تواند مستقلا با آن ها بازی کند.

زیرا اگر قطعه را در جای اشتباهی قرار دهد، تکه جا نمی رود و کودک باید آنقدر جای آن را تغییر دهد یا به جهات مختلف بچرخاند تا به پاسخ درست برسد. نقش مادر یا مربی بیشتر در انگیزه دادن به کودک برای حل کردن پازل است. چرا که ممکن است کودک پس از کمی تلاش کلافه شود. والدین باید به او یادآوری کنند که می تواند از پس این کار بربیاید و گاهی اگر واقعا کودک نمیتواند پاسخ را بیابد، او را بیشتر راهنمایی کنند.

 

پازل های با قطعات ریز

هنگامی که مهارت های ظریف انگشتان دست کودک قوی تر می شود و در گرفتن اشیا مهارت بیشتری می یابد، می توانید از پازل های با پین ریز استفاده کنید. پازل های با پین ریز معمولا بیش از چهار قطعه دارند چرا که مهارت های شناختی کودک نیز پرورش یافته اند (جز موارد کودکان با نیازهای ویژه به ویژه کودکان مبتلا به اتیسم که مهارت های حرکتی و شناختی آن ها لزوما همزمان رشد نمی کنند).

 

پازل هایی که تصویر روی قطعه عینا بر روی صفحه نیز چاپ شده

این پازل ها نیز دو دسته هستند:

الف- انواعی که تنها تصویر حک شده متفاوت است

ب- انواعی که هم تصویر حک شده و هم لبه های قطعات متفاوت است یعنی بر فرض یکی از قطعات مربعی است و دیگری مستطیلی و… .

نوع الف سخت تر است و برای حل آن ها، نمی توان بر آزمون و خطاهایی که در “نوع پازل ۱” توضیح دادیم، تکیه کرد.

در این پازل ها کودک تشابه یابی را می آموزد.

 

خرید اینترنتی پازل از فروشگاه اسباب بازی

برای خرید اینترنتی پازل از فروشگاه اسباب بازی سامی تویز می توانید از لینک زیر اقدام نمایید:

خرید اسباب بازی پازل

ارسال نظر

error: